Laptop kopen? Persoonlijke laptops samenstellen & online bestellen | Laptop Plus BV
038 386 1050
Contact

Laptop advies

Laptop kopen? Een aantal tips & adviezen:

Wil je een laptop kopen? Dit is bedoeld als steuntje in de rug bij het maken van een beslissing. Als je een computer koopt heb je meestal een redelijk idee van de specificaties en mogelijkheden die je zoekt. Voor laptops gelden over het algemeen andere eisen dan voor desktop computers. De onderstaande tips laten je hopelijk met iets meer zekerheid een laptop kopen.

Lees reviews en vergelijk de prijzen uiteraard bij Laptop Plus.

Laptop processoren:

De processor is grotendeels de drijvende kracht in de laptop. De snelheid van de processor wordt bepaald door het aantal Cores (processorkernen).

Voor dagelijks gebruik is nagenoeg elke processor die momenteel gangbaar is, voldoende. U hoeft dus niet de nieuwste of krachtigste processor hiervoor aan te schaffen.

Gaat u veel fotobewerking doen, dan raden wij een processor vanaf de Intel Core i5 of AMD A8 series aan.
Voor videobewerking en (zware) games, is  een processor uit de Intel Core i7 of AMD A10 aan te raden.

Laptop geheugen:

Het RAM geheugen is een belangrijke overweging voor elke computer, of het nu een desktop of een laptop is. Een standaard laptop is op dit moment met 4 of 8GB uitgerust. Een groot geheugen is vooral handig als je gewend bent om met veel programma's en bestanden tegelijk te werken. Voor niet-intensief gebruik, zoals tekstverwerken, internetten en mailen is 2 tot 4 GB voldoende. Ga je aan de gang met grote bestanden en werk je graag met veel programma's tegelijk, dan is 4 tot 8GB een betere optie. Achteraf extra laptopgeheugen kan ook, maar je zult het dan zelf moeten installeren of laten installeren tegen een vergoeding. Overigens verschilt het gemak waarmee je later zelf geheugen kan installeren per laptop. Kijk daarom voordat je een bepaalde laptop gaat kopen hoe dit werkt mocht je van plan zijn om eventueel het geheugen uit te breiden.

Beeldscherm:

Laptops worden tegenwoordig standaard al met een HD of zelfs een Full HD scherm geleverd. Het doorsnee formaat van tegenwoordig 15,6 inch, maar ook 17,3 inch laptops zijn erg gewilt.

Schermen kom je tegen in de formaten 11, 1213 1415 en 17 inch .
Tegenwoordig zijn er ook steeds meer laptops beschikbaar die beschikken over touchscreen.

Als je op zoek bent naar een laptop voor op reis, dan is het aan te raden om een laptop te kopen tot en met 14 inch.

Werk je op een vaste werkplek, bijvoorbeeld op kantoor of thuis, dan kun je het beste kiezen voor laptops met een formaat vanaf 15 inch.

De resolutie van een beeldscherm bepaalt hoeveel details het beeldscherm kan weergeven. Bij laptop beeldschermen kom je tegenwoordig steeds vaker de resoluties 1600 x 900 (HD) en 1920 x 1080 (Full HD) tegen.

Echter zijn er tegenwoordig ook al 3K schermen, met een resolutie van 2880 x 1620, alsook 4K schermen, deze hebben een resolutie van 3840 x 2160.

De meeste schermen zijn tegenwoordig standaard al LED schermen. Er zijn echter ook al IPS (In Plane Switching) panelen, IPS panelen bieden een grotere kijkhoek alsook een betere kleurechtheid.

Dan hebben we ook tegenwoordig PLS panelen, wat staat voor Plane to Line Switching. En Wide Viewing Angle (WVA).

Videokaart:

Voor veel toepassingen, zoals fotobewerking, videobewerking of gaming als voorbeelden, zijn videokaarten met afdoende prestaties gewenst en soms zelfs vereist.

Een videokaart laat zich kenmerken voor het VRAM, het virtuele RAM geheugen van de videokaart, waarbij 256MB ram laag is als voorbeeld en hoe hoger het VRAM, hoe makkelijker de desbetreffende videokaart games kan spelen en renderen (FPS - Frames per Second) en hoe beter een videokaart bewerkte videos kan verwerken.

In uw keuze bent u uiteraard altijd vrij om aan te schaffen al naar gelang u verwacht dat deze videokaart geschikt is, als tips geven wij u het volgende mee:

Videobewerking en 3D bewerkingen: Kijk naar een laptop met een QUADRO videokaart, hoe meer GB VRAM, hoe beter hij het doet.
Gaming: Kijk vooral naar laptops met de GeForce videokaarten van nVidia, deze zijn zeer geschikt voor gaming, hoe hoger het VRAM, hoe sneller.
Fotobewerking: Hierbij kan u met een recentie INTEL HD Graphics videokaart al uit de voeten, mits u niet teveel waarde hecht aan snelheid, bewerkt u veel en vaak foto's? Kies dan voor een GeForce videokaart, hoe hoger het VRAM hoe beter, maar voor enkel fotobewerking niet bewust noodzakelijk.
Thuisgebruik: Elke videokaart is geschikt, vanaf de Intel HD Graphics kaarten tot de duurste nVidia Quadro videokaarten, die dan logischerwijs een overkill zijn voor u als thuisgebruiker.
Zakelijk: Kijk vooral naar laptops met Intel HD Graphics, als u niet gaat video of fotobewerken, of gamen, is dat meer dan afdoende en het levert de latpop meestal een langere accuduur op.

Harde schijf:

De harde schijf van de laptop gebruik je om je besturingssysteem, programma's en bestanden op te zetten

Er zijn verschillende soorten harde schijven, te weten:

Hard Disk Drive (HDD), Solid State Drive (SSD), Solid State Hybrid Drive (SSHD).

HDD’s zijn de traditionele standaard schijven, met een snelheid meestal variërend van 5400 toeren per minuut tot 7200 toeren per minuut. Deze type schijven beschikken over roterende onderdelen waardoor deze kwetsbaar zijn bij stoten of vallen.

SSD's kunnen gezien worden als de opvolgers van de hierboven genoemde HDD’s. De SSD’s zijn tot 10 keer sneller dan de HDD’s, en hebben als groot voordeel dat er geen gebruik gemaakt wordt van roterende onderelen.

Uiteraard kunt u bij bijvoorbeeld de maatwerk laptops ook kiezen voor een combinatie. Een schijf met SSD voor het besturingssysteem zodat de laptop lekker snel is en een goedkopere schijf voor het opslaan van de data.

Ook zijn er zogeheten flash drives. Deze zijn er in de aansluitingen M.2 en mSATA, deze zijn dunner dan de SSD en HDD.

Andere drives:

Bedenk wat voor media je allemaal wil kunnen spelen en eventueel branden op je laptop. Nieuwere laptops zijn uitgerust met een ingebouwde DVD brander. Erg handig, want je hebt veel functionaliteit in én apparaat. Je kunt er echter ook een laptop kopen zonder drives. DVD en Blu-ray lezers en branders kun je later ook nog aanschaffen als externe apparaten die je via USB aansluit. Het voordeel hiervan is dat je ze thuis kan laten als je ze niet nodig hebt en dat je een dunne en lichte laptop kan kopen.
Je kunt er ook voor kiezen niet met een drive te werken. Vrijwel alle programma's kun je downloaden en het extern opslaan kun je doen door bijv. online op te slaan in de Google Drive of via een USB stick. Veel meer mensen kiezen voor een laptop zonder drive.

Bij onze maatwerk laptops, kunt u er in sommige gevallen voor kiezen de DVD drive te vervangen voor een Caddy, hier kan een extra harde schijf in geplaatst worden.

Netwerk en internet:

Een laptop kan voorzien zijn van verschillende manier om met een netwerk en internet te verbinden. Vrijwel alle laptops beschikken over een RJ45 aansluiting voor een UTP netwerkkabel. Hiermee kun je jezelf toegang verschaffen tot een bekabeld netwerk.

Laptops zijn standaard echter al uitgerust met een ingebouwde Wifi kaart, wat toegang tot het internet verschaft zonder dat er een kabel op uw laptop aangesloten dient te worden.

Er zijn echter nog steeds mensen die zweren bij een bekabeld netwerk, omdat dit sneller en stabieler zou zijn.


Gewicht:

Het gewicht van laptops loopt vrij sterk uiteen. Een laptop met een stevige behuizing, een 17 inch scherm en een ingebouwde DVD en Blu-ray weegt uiteraard meer dan een 'minimum' laptop. Denk ook aan het gewicht als je een laptop gaat kopen, in het bijzonder als je erg veel op stap gaat met je laptop kan het vervelend zijn als het apparaat te zwaar is.

Merk:

Er zijn flink wat merken op de markt. Bekende merken zijn Packard Bell die het goedkopere / onderkant segment bedient. Apple richt zich juist op het duurdere segment met haar eigen besturingssysteem. Panasonic brengt weer juist stevige, zakelijke Toughbooks uit.
Laptops van BTO en Clevo kun je weer naar eigen inzicht samenstellen. Daarnaast zijn er nog de merken als AcerAsusHPMSILenovo, Sony en Toshiba.


Laptops aansluitingen:


Voor sommige doeleinden, bijv. programmeren van een telefooncentrale, alarminstallatie of uitlezen van een auto zijn soms laptops nodig met een compoort of RS 232 poort. Wij hebben deze regelmatig in ons aanbod. Mocht u daarvan grotere aantallen nodig hebben kunt u altijd contact met ons opnemen.

Let u bij het bestellen/configureren van uw notebook goed op de benodigde aansluitingen, bijvoorbeeld: Zit er een HDMI, USB 3.0, DisplayPort ingebouwd, zijn het aantal USB poorten afdoende?


Service en garantie:

Laptops zijn apparaten die je over het algemeen niet zo makkelijk zelf kan repareren. Het is daarom aan te raden een laptop te kopen met een goed servicecontract. Veel laptop fabrikanten verkopen servicecontracten los van de laptops (bijvoorbeeld Acer, HP, Fujistu - Siemens). Je kunt jezelf met zo'n contract verzekeren van extra garantie en service voor een bepaalde periode. Een bijzonder punt wat aandacht verdient is de garantie op het beeldscherm. Zoals eerder besproken in het artikel over TFT schermen zijn dode pixels een vervelend maar helaas vaak voorkomend probleem bij TFT schermen. Lees goed welke voorwaarden er gelden op het gebied van service, ondersteuning en garantie en in het bijzonder voor het beeldscherm. Kort geleden heeft een vriendin van mij een nieuwe laptop moeten kopen, omdat het moederbord in haar oude laptop kapot was. De investering van 500 Euro voor de aanschaf en installatie van een nieuwe moederbord waren haar teveel en hebben haar doen besluiten om maar in een keer een nieuwe laptop te kopen. Dit had voorkomen kunnen worden door meer garantie bij de laptop te kopen.

Uiteraard staat service bij Laptop Plus in een hoog vaandel. Voor meer informatie neem contact met ons op.

Bij maatwerk bieden we trouwens uitbreidbare dode pixel garantie aan, deze kunt u onderaan het specifiactie veld vinden en selecteren.

Of bel: 038 386 1050
Uw mening telt
Onze huidige waardering:
9.3
E-mail voordeel
Ontvang als eerste via e-mail onze nieuwste aanbiedingen
Laptop Plus BV Industrieweg 3F, 8263 AA, Kampen, Netherlands https://www.laptopplus.nl/img/layout/logo.png 038 386 1050