Laptop kopen? Persoonlijke laptops samenstellen & online bestellen | Laptop Plus BV
038 386 1050
Contact

Werkgeheugen, hoe werkt het en wat doet het?

Wist je dat…

elke computer, laptop, tablet of smartphone werkgeheugen nodig heeft om taken te kunnen verwerken? En dat je zelf kan bepalen hoeveel jij nodig hebt, Maar welk geheugen kies ik en vooral, hoeveel heb ik echt nodig?

 

Vaak komt het voor, dat je op internet zit en meerdere browsers open hebt staan. Of dat je hard aan het werk bent en in meerdere applicaties aan het werken bent. Dan kan het voor komen dat je pc of laptop het op een gegeven moment zwaar krijgt en iets langzamer opent of uitvoert maar de vraag is: hoe komt dit?

 

Om die vraag te beantwoorden zouden we eerst het basisprincipe van “werkgeheugen” moeten kennen.

Het werkgeheugen slaat tijdelijk het werkproces op waarbij de processor later bepaald om het te bewaren of weg te doen, afhankelijk van de hoeveelheid opslag “Gigabytes”. Hoe groter je werkgeheugen is des te sneller je taken kunt verweken en programma’s kunt openen. Werkgeheugen is meestal sneller dan een HDD of SSD, daarom verwerkt het werkgeheugen de data, dit wordt meestal gedaan in samenwerking met de processor.

Nu we in grote lijnen weten hoe het werkgeheugen werkt en dat het een bepalende factor is bij het verwerken van data (opstarten, afsluiten, opslaan, etc., etc.). Maar wat bepaalt dan hoeveel werkgeheugen je nodig hebt?

Stel je koopt een nieuwe notebook, dan moet je rekening houden met WAT voor applicaties je WILT gebruiken en vooral ook in de toekomst DENKT te gaan gebruiken (je koopt een laptop niet voor nu, maar vooral ook voor later). Bij applicaties waarbij veel verwerkingsprocessen uitgevoerd moeten worden (denk hierbij aan Adobe photoshop, autocad, videogames, etc.) raden wij het altijd aan om op de website van de uitgever te kijken bij recommended specifications, ook wel geadviseerde specificaties.

Hierop wordt altijd aangegeven wat je Minimaal nodig heb om je software te draaien, ook wordt er aangegeven wat de beste specificaties zijn om te gebruiken dit heeft dan te maken met wat je precies gaat doen met dat programma, maar vooral ook wat ze adviseren om te hebben om de applicatie op een prettige manier uit te voeren.

 

Op de meeste websites en voor de meeste applicaties wordt altijd een richtlijn gebruik zoals hieronder in ons voorbeeld te zien.

4 gigabyte werkgeheugen                 Thuisgebruik- internetten, mailen
8 gigabyte werkgeheugen                 Student- Office applicaties, meerdere webtaken
8 tot 16 gigabyte werkgeheugen       Gaming – videogames, photoshop, video bewerken
16 tot 32 gigabyte werkgeheugen     Rendering – autocad, hoge kwaliteit video/foto bewerking, gaming
32 tot 64 gigabyte werkgeheugen     Gaming, Rendering en 3D zaken op het hoogste niveau

 

Afhankelijk wat je precies doet met bepaalde software bepaald dus hoeveel werkgeheugen je nodig hebt. Controleer dus altijd de website van de applicatie leverancier om te bepalen  wat je minimaal nodig hebt, maar vooral ook wat geadviseerd wordt, je gaat in de toekomst namelijk waarschijnlijk upgraden naar een nieuwere versie en het huidige geadviseerde zal dan waarschijnlijk het minimum worden.

Zie afbeeldingen voor de benchmarks zodat je kan zie hoeveel X aantal gigabyte wat kan verwerken.

Bonus info: wij krijgen altijd de vraag wat is wijsheid 2 x 8 gigabyte of 1 keer 16 gigabyte, antwoord hierop is….

Verbazing wekend is 2 x 8Gb DDR4 sneller als 1 x 16Gb in zowel schrijven als lezen.
hierbij heeft 2 x 8Gb bijna het dubbele aan schrijf vermogen, en een kleine 5% meer lees vermogen.

Meer nieuws van tuesday, 12 december 2017:

Werkgeheugen, hoe werkt het en wat doet het?

Wist je dat… elke computer, laptop, tablet of smartphone werkgeheugen nodig heeft om taken te kunnen verwerken? En dat je zelf kan bepalen hoeveel jij nodig hebt, Maar welk geheugen kies ik en vooral, hoeveel heb ik echt nodig?   Vaak komt het voor,...
Toon meer
Meest verkocht
Top 3 laptops
Top 3 software
Uw mening telt
Onze huidige waardering:
9.3
Of bel: 038 386 1050
Laptop Plus BV Industrieweg 3F, 8263 AA, Kampen, Netherlands https://www.laptopplus.nl/img/layout/logo.png 038 386 1050