Laptop kopen? Persoonlijke laptops samenstellen & online bestellen | Laptop Plus BV
038 386 1050
Contact

Versnel je pc met betere hardware: 3 eenvoudige ingrepen

Software helpt je vaak goed op weg om een computer in topconditie te houden, maar niets is zo effectief om je pc op te voeren met een hardware-upgrade. Waar kun je dan zoal aan denken?

 

1. SSD

Er kan niet vaak genoeg op worden gehamerd: de beste upgrade die je kan uitvoeren om je pc sneller te maken, is een harde schijf vervangen of laten bijstaan door een solid state drive (SSD). Die optie is de laatste jaren alleen maar aantrekkelijker geworden door het dalen van de kostprijs en de ontwikkeling van betere producten. Moest je je vroeger al tevreden stellen met een SSD van 128 GB om je pc te boosten, dan vind je tegenwoordig veel meer producten met een grotere capaciteit. Deze kosten doorgaans nog altijd meer dan HDD’s met een gelijkaardig volume, maar het verschil is kleiner geworden. Snelheid is trouwens niet het enige voordeel van een SSD, ze zijn ook een stuk duurzamer omdat ze geen bewegende onderdelen bevatten.
 
2. RAM
Naast een SSD is het toevoegen van meer RAM een andere klassieker om je pc op te voeren. Het hangt af van de staat van je computer hoeveel verbetering je met deze ingreep effectief kan realiseren. Zit je vaak aan de limiet van je werkgeheugen wanneer je meerdere programma’s gebruikt, dan is de aanpassing absoluut zinvol. Gewoon je RAM uitbreiden omdat het kan, zal je daarentegen niet veel opleveren. Wanneer je computer traag werkt, is het niet moeilijk om te controleren of te weinig RAM-geheugen de oorzaak is. Open Taakbeheer en ga naar het gedetailleerde tabblad Processen. Onder het kopje Geheugen kan je zien hoeveel procent van het werkgeheugen momenteel gebruikt wordt. Bij de tab Prestaties is na te gaan hoeveel werkgeheugen je computer ter beschikking heeft. Schiet je RAM al te vaak naar 100 procent, dan is het tijd om uitbreiding te overwegen.
 
3. Grafische kaart
Iets geavanceerder werk heb je aan het vernieuwen van je grafische kaart of GPU, al is dat relatief te noemen. Het sleutelen is nog altijd met een gewone kruisschroevendraaier uit te voeren, maar je moet met meer factoren rekening houden, zowel op vlak van hard- als software. Ten minste: dat is zo voor desktops. Bij laptops is het niet mogelijk om de GPU te vervangen. Vaak omdat er ook gewoon geen aanwezig is: de meeste laptops maken gebruik van een geïntegreerde graphics-unit die niet van het moederbord verwijderd kan worden.
 
Niet alleen gamers halen profijt uit het upgraden van de visuele prestaties van hun computer. Een grafische kaart wordt voor meer dan alleen videospellen ingezet – internetbrowsers maken er bijvoorbeeld ook gebruik van. Daarnaast hoef je niet meteen naar de duurste modellen te kijken. Als je desktop wat jaren op de teller heeft staan, dan levert vervanging door een recente budget- of middenklasse GPU al een merkbare verbetering op.
 
4. Andere mogelijkheden
Als je vertrouwen hebt opgebouwd in het aanpassen van je computerhardware, dan kan je gaan kijken naar andere onderdelen die misschien wel eens verfrist mogen worden. De processorkoeler is bijvoorbeeld een component die goedkoop te vervangen is door een efficiënter model en je processor in het ideale klimaat laat werken. Dat je pc ook een stuk stiller draait, is mooi meegenomen. De CPU zelf is veel omslachtiger om te upgraden, maar het kan. Houd er dan wel rekening mee dat een nieuwere generatie processor niet altijd meer compatibel is met een ouder moederbord.
 

Meer nieuws van friday, 10 february 2017:

Versnel je pc met betere hardware: 3 eenvoudige ingrepen

Software helpt je vaak goed op weg om een computer in topconditie te houden, maar niets is zo effectief om je pc op te voeren met een hardware-upgrade. Waar kun je dan zoal aan denken?   1. SSD Er kan niet vaak genoeg op worden gehamerd: de beste ...
Toon meer
Meest verkocht
Top 3 laptops
Top 3 software
Uw mening telt
Onze huidige waardering:
9.3
Of bel: 038 386 1050
Laptop Plus BV Industrieweg 3F, 8263 AA, Kampen, Netherlands https://www.laptopplus.nl/img/layout/logo.png 038 386 1050