Laptop kopen? Persoonlijke laptops samenstellen & online bestellen | Laptop Plus BV
038 386 1050
Contact

Nieuwe laptops: Ultrabooks

Intel heeft een nieuwe term voor dunne en lichte notebooks geïntroduceerd: ultrabooks. Die laptops gaan ssd's bevatten en worden slechts 20mm dik. Verder gaat het komende Ivy Bridge-platform usb 3.0 en Thunderbolt combineren.

Eerder was al bekend dat komende dunne notebooks worden voorzien van processors met tdp's van 10 tot 20W, wat niet tot weinig verschilt van de huidige culv-processors, maar de gpu's zouden tot wel twaalf keer beter moeten gaan presteren. Intel plakt nu de term ultrabooks op de modellen, zoals het eerder met netbooks deed. Duidelijk is ook dat de ultrabooks geen Atom-chips krijgen, maar met zuinige Sandy Bridge- en Ivy Bridge-processors worden uitgerust.

Volgens de richtlijnen van Intel mogen de laptops maar 20mm dik worden en mogen ze maximaal 1000 dollar gaan kosten. De aanwezigheid van een ssd is geen harde eis; wel moeten de laptops ssd-achtige prestaties bieden. Intel stelt verder nog een aantal niet nader omschreven eisen, zoals dat ze 'veiligheid' en 'always on'-functionaliteit moeten bieden.

Wat dit laatste betreft moeten bijvoorbeeld mail en andere communicatiediensten bijgewerkt kunnen worden als de laptop in slaapstand staat. Intel noemt dit volgens Anandtech Smart Connect, waarbij een softwarelaag het systeem af en toe wekt voor de updates. De ultrabooks moeten ook snel kunnen ontwaken dankzij Rapid Start, waarbij het hibernate-bestand wordt weggeschreven naar nand-flash-geheugen. Hierdoor blijft het verbruik laag, maar kan de notebook in enkele seconden ontwaken. De eerste ultrabook is de maandag onthulde UX21 van Asus, die eind dit jaar moet uitkomen.

Ivy Bridge is gebaseerd op de architectuur van Sandy Bridge, maar wordt met behulp van een kleiner procedé, van 22nm, gemaakt. De opvolger van Ivy Bridge, met codenaam Haswell, zal weer een geheel nieuwe architectuur brengen, volgens Intel's tick-tock-strategie. Haswell betekent volgens Intel een derde grote stap richting dunnere en lichtere notebooks; de fabrikant claimt dat het verbruik van mainstreamnotebooks de helft wordt van wat tegenwoordig gebruikelijk is. Dat betekent dat de tdp van 35 tot 45W van de huidige doorsneeprocessors gaat dalen tot 18 à 22W. Met Ivy Bridge introduceert Intel echter instelbare tdp's, wat inhoudt dat de tdp op verschillende niveaus kan worden vastgezet. Als zuinigheid vereist is, opereert de processor in lage tdp-modus, terwijl deze kan stijgen naar bijvoorbeeld 35 tot 45W als een notebook zwaar werk te doen heeft en met een dockingstation is verbonden.

Sean Maloney, vice-president bij Intel, maakte verder op Computex bekend dat usb 3.0 en Thunderbolt deel zullen uitmaken van het Ivy Bridge-platform, dat de opvolger is van Sandy Bridge en in 2012 moet verschijnen. De vraag blijft of Thunderbolt een grote vlucht gaat nemen; het is mogelijk dat usb 3.0 standaard wordt voor Ivy Bridge-notebooks en fabrikanten Thunderbolt kunnen toevoegen als ze daarvoor een licentie bij Intel nemen.

Via: Tweakers.net

Meer nieuws van tuesday, 31 may 2011:

Nieuwe laptops: Ultrabooks

Intel heeft een nieuwe term voor dunne en lichte notebooks geïntroduceerd: ultrabooks. Die laptops gaan ssd's bevatten en worden slechts 20mm dik. Verder gaat het komende Ivy Bridge-platform usb 3.0 en Thunderbolt combineren. Eerder was al bekend dat komende ...
Toon meer
Meest verkocht
Top 3 laptops
Top 3 software
Uw mening telt
Onze huidige waardering:
9.3
Of bel: 038 386 1050
Laptop Plus BV Industrieweg 3F, 8263 AA, Kampen, Netherlands https://www.laptopplus.nl/img/layout/logo.png 038 386 1050