Laptop kopen? Persoonlijke laptops samenstellen & online bestellen | Laptop Plus BV
038 386 1050
Contact

Met deze tips koop je de juiste laptop

Het aanschaffen van een laptop is geen makkelijke klus. Er zijn tal van opties op de markt, voor bijna geen één wordt reclame gemaakt. En als je op zoek gaat word je overladen met technische details die moeilijk te doorgronden zijn.
 
Mocht je tot zo’n 550 euro te besteden hebben, dan zie je al snel door de laptops het bos niet meer.
 
Maar soms zit er nou eenmaal niks anders op dan een nieuwe laptop aan te schaffen, als je huidige niet meer werkt of zo traag is dat je meer zit te wachten dan te werken.
 
Om je door het lastige proces van het kiezen van een nieuwe laptop te loodsen, zijn hier enkele tips.
 
TIP 1: Als het niet per se nodig is, koop dan geen nieuwe laptop. Maar is het wel nodig investeer dan in een goede laptop!
 
Het mag bekend zijn, maar het kan nooit kwaad om goede raad meer dan eens te geven: een laptop is iets waar je best in mag investeren. Je gebruikt het namelijk voor belangrijke zaken en je gaat het apparaat flink op de proef stellen, zowel de binnen- als de buitenkant. Jammer genoeg geldt dat je een fors bedrag moet neertellen voor een laptop die aan al je eisen voldoet. Voor een MacBook, om eens wat te noemen, betaal je al zeker zo’n 1200 euro.
 
Dus als je het kan veroorloven om een goed apparaat te kopen, doe het dan ook. Het is de investering waard, zeker als je jaren later een nog altijd prima werkende laptop hebt.
 
TIP 2: Overweeg een Chromebook.
 
Als je echt aan een budget gebonden zit, moet je jezelf de volgende vraag stellen: waar ga ik de laptop voor gebruiken? Als je er Photoshop, Excel of nieuwe games op wil gebruiken, ga dan direct door naar tip 3.
 
Als je de nieuwe laptop voornamelijk gebruikt voor internetten en basaal entertainment zoals Netflix, is de Chromebook een goede optie. Deze machines van Google zijn sneller, beter gebouwd en goedkoper dan hun betaalbare evenknieën van Windows.
 
Dat komt voornamelijk door het besturingssysteem, Chrome OS. Dat is in feiten een uitgebreide variant op de browser Google Chrome. Kortom: het systeem richt zich met name op zaken die je op internet doet. Dit zorgt ervoor dat de productiekosten laag zijn.
 
Voor veel mensen is dat genoeg. Facebook, email en tekstverwerking werken prima in Chrome. Overigens, alle toekomstige Chromebooks (plus enkele die al uit zijn) hebben de mogelijkheid van het laten draaien van duizenden Android-apps.
 
Het maakt van de Chromebooks geen perfecte machines, maar het vult wel enkele gaten, zoals de mogelijkheid tot fotobewerking, gamen en enkele offline zaken.
 
TIP 4: Zoek naar onderstaande specificaties.
 
Nu je weet wat je zoekt, is het verstandig om naar de belangrijkste specificaties te kijken om te voorkomen dat je aankoop een drama wordt.
 
– Ten eerste, je zult doorgaans schermen tegenkomen met een resolutie van 1366 bij 768 pixels. Dat is tegenwoordig niet zo heel scherp. Met deze resolutie zul je niet makkelijk meerdere vensters tegelijk op een scherm open kunnen hebben. Mocht je het kunnen vinden, een scherm van 1920 bij 1080 (oftewel “1080p”) is een betere optie. Hoger dan dat zal niet snel nodig zijn.
 
– Als het mogelijk is, koop dan een laptop met een IPS-scherm in plaats van een TN-scherm. IPS-schermen zijn doorgaans kleurrijker en ze lezen makkelijker vanuit grotere hoeken. Maar, deze zijn niet goedkoop. Wij kiezen liever voor een mat scherm dan een ‘glossy’ omdat die fijner zijn in het zonlicht.
 
– Laat je idee van een touchscreen varen. Het is een leuk hebbedingetje, maar Windows 10 is prima te gebruiken zonder touchscreen. Het is niet makkelijk om in ons budget een goede 2-in-1 machine te vinden.
 
– Over naar de interne specificaties. Zoek naar een laptop met een Intel Core i5 processor. Zonder al te technisch te worden, maar deze processor is sterk genoeg om de dingen te doen die je normaal op een laptop doet. Als je niet gamet op je laptop, is een Core i3 ook een prima processor.
 
– Intel vernieuwt deze chips jaarlijks, dus zoek naar een net ge-updatete. Het 7th-gen model maakt jouw laptop futureproof. Zorg ervoor dat de chip tot de U-serie behoort. De chips met een  Y in de naam, zijn zwakker. Mocht je een goede laptop vinden met een 6th-gen chip, dan is die ook sterk genoeg.
 
– Zorg dat je genoeg RAM-geheugen hebt. Genoeg RAM zorgt ervoor dat alles gladjes draait. Als het mogelijk is, kies voor 8GB, of 6GB als de overige specificaties niet al te zwak zijn. Neem geen genoegen met 4GB.
 
– Wat betreft opslag. Een zogenoemde SSD-schijf (solid state drive) is niet goedkoop, dus kies zorgvuldig een HDD-schijf (hard disk drive) uit. Hoewel die langzamer en minder stabiel zijn. 500GB is de standaard, dus alles daarboven is helemaal mooi. De beste laptop is een laptop waarbij je je harde schijf kunt upgraden naar een SSD-schijf, mocht je in de loop van de jaren daar het geld voor hebben.
 
– Goede grafische processors zijn zeldzaam, dus als je een laptop vindt met een Nvidia GeForce erin, zie dat dan als een bonus. Die heb je eigenlijk toch alleen maar nodig als je gaat gamen op je laptop.
 
– De duur van de accu is een kwestie van persoonlijke voorkeuren. Wat vind jij goed genoeg? Let er wel op dat fabrikanten doorgaans lichtelijk overdrijven als het om batterijduur gaat.
 
– Die voorkeur geldt ook wat betreft USB-poorten en WiFi. Je wilt waarschijnlijk een apparaat met een goede WiFi-ontvanger, dus kies je voor het snelste: een 802.11ac ontvanger. Het kan ook geen kwaad een aantal USB 3.0-poorten te kiezen.
 
Ook wat betreft specificaties zul je merken dat je niet snel een laptop vindt die aan alle bovengenoemde criteria voldoet.

Bekijk ons assortiment laptops en gebruik de filters om jouw ideale laptop te zoeken of samen te stellen.

Meer nieuws van tuesday, 31 january 2017:

Met deze tips koop je de juiste laptop

Het aanschaffen van een laptop is geen makkelijke klus. Er zijn tal van opties op de markt, voor bijna geen één wordt reclame gemaakt. En als je op zoek gaat word je overladen met technische details die moeilijk te doorgronden zijn.   Mocht je to...
Toon meer
Meest verkocht
Top 3 laptops
Top 3 software
Uw mening telt
Onze huidige waardering:
9.3
Of bel: 038 386 1050
Laptop Plus BV Industrieweg 3F, 8263 AA, Kampen, Netherlands https://www.laptopplus.nl/img/layout/logo.png 038 386 1050