Laptop kopen? Persoonlijke laptops samenstellen & online bestellen | Laptop Plus BV
038 386 1050
Contact

Hoe beveilig je je bedrijfsdata?

Wij geven hier 7 tips om uw zakelijke data veilig te houden en om diefstal, verlies, en misbruik te voorkomen.
 
In ieder bedrijf wordt gewerkt met grote hoeveelheden data. Deze kostbare bedrijfsgegevens kun je niet in een grote kluis opbergen om ze tegen alles en iedereen te beschermen, al zou je het wel doen, kan je er niet bij en dat gaat ten koste van de productiviteit.

Daarom 7 tips hoe je jouw data veilig houdt.
 
Tip 1. Back-upstrategie
Bedrijfsdata is na je medewerkers het meest waardevolle wat je als bedrijf hebt. Hardware is vervangbaar, maar raak je data kwijt, dan is dat in de meeste gevallen definitief. Zorg dan ook voor een goede en werkende back-upstrategie. Denk aan een regelmatige (bijvoorbeeld dagelijkse, wekelijkse en zelfs maandelijkse of jaarlijkse) back-upcycli met ruime bewaartermijnen, zodat je ruim terug in de tijd kunt mocht dat een keer nodig zijn. Houdt je daarnaast ook aan de wettelijke bewaartermijnen waaraan je dient te voldoen. Acronis Backup Cloud is een prima oplossing hiervoor.

Meer weten over Acronis Cloud Backup? Laat het ons weten en neem contact met ons op.
 
Tip 2. Externe opslag
Bedrijfsdata en de back-ups van deze data op dezelfde locatie bewaren is niet verstandig. Bij een onvolkomenheid zoals inbraak, brand of een overstroming kun je dan alsnog alles kwijtraken. Bewaar een laatste kopie van je data daarom op een te vertrouwen externe locatie en laat deze back-ups rouleren over 2 of meer locaties. Voor grotere bedrijven kan het zelfs interessant zijn om de bedrijf kritische data gelijktijdig op twee locaties bij te laten houden. In geval van uitval op de eigen locatie, kan dan in een mum van tijd verder worden gewerkt via de datakopie op deze externe locatie.

Denk hierbij aan oplossingen als een lokale en cloud backup, of een Rsync backup oplossing van 2 NAS systemen tussen uw bedrijf en een huislocatie.
 
Tip 3. Fysieke beveiliging
Uw hardware onbeheerd achterlaten op openbare plekken is natuurlijk nooir praktisch, denk eens aane en veiligheidsslot voor mobiele apparatuur. Tegenwoordig maken we steeds meer gebruik van mobiele apparaten, denk eens aan een oplossing in combinatie met Office 365 Mobile Device management, zodat uw onderneming in controle is over de gebruikte apparaten.
 
Tip 4. Sterke wachtwoorden
Zoals op eventuele eigen pc's, laptops, tablets, smartphones, kortom alle apparatuur die moderne medewerkers gebruiken om hun applicaties te draaien en dus de bedrijfsgegevens te benaderen, moet van een sterk wachtwoord zijn voorzien. Maak daarom duidelijke afspraken met je medewerkers over wachtwoordgebruik als onderdeel van het totale beveiligingsbeleid. Denk aan de minimale lengte van wachtwoorden, de geldigheid en het verplicht gebruiken van leestekens, cijfers en hoofd- en kleine letters. Dit soort regels kunnen vaak afgedwongen worden via de systeeminstellingen. Benadruk ook dat wachtwoorden nergens genoteerd of uitgeleend mogen worden. En dat het gebruikersaccount altijd strikt persoonlijk is. Om ervoor te zorgen dat alle wachtwoorden verschillen per applicatie kun je gebruik maken van het zeer veilige LastPass. Deze maakt zelf wachtwoorden aan en bewaard deze super veilig in jouw persoonlijke online kluis.
 
Tip 5. Gebruikersrechten
Zodra je een bedrijfsapplicatie start op een tablet, smartphone, laptop, of pc, krijg je te maken met het autorisatiesysteem binnen dat bewuste programma. Denk aan een ERP- of CRM-pakket. Door per functie naar de rollen van de medewerkers te kijken, kun je steeds de juiste autorisaties toekennen. Iemand die alleen gegevens hoeft te raadplegen, heeft bijvoorbeeld geen rechten nodig om gegevens aan te passen of te verwijderen. En data waar een medewerker niets mee te maken heeft blijft natuurlijk volledig ontoegankelijk. Hiermee waarborg je de integriteit van de informatie nog beter.
 
Tip 6. Beveiligingssoftware
Het lokale netwerk is, mede door gebruik van onder andere firewalls, behoorlijk beschermd tegen de vele bedreigingen uit buitenwereld. Dat neemt niet weg dat het altijd nodig blijft om ook lokale apparatuur zoals pc’s en laptops van beveiligingssoftware te voorzien en deze continu up-to-date te houden. Een medewerker kan immers onbedoeld een besmette externe gegevensdrager, zoals een USB stick, aansluiten, of een programma van een onbetrouwbare bron proberen te installeren. Of onderweg de bedrijfslaptop verbinden met een openbaar netwerk en zo doelwit worden van een hacker. Kaspersky Cloud Security is een prima oplossing hiervoor.

Meer weten? Laat het ons weten en neem contact met ons op.
 
Tip 7. Centraal beheer
PC’s, smartphones en tablets kun je deels of volledig door je medewerkers laten beheren, maar zeker in de wat grotere bedrijven kun je dit beter door de IT-afdeling laten doen. Door het beheer centraal te houden, krijg je grip op zowel de apparatuur als de software en kun je afhankelijk van de functie automatisch de juiste programma's, apps en autorisaties aan je medewerkers geven. Ook kunnen op deze manier de updates naar ze 'gepusht' worden, net als nieuwe programma's of apps. Op deze manier blijft de beveiliging op peil blijft en er ook steeds handige nieuwe functionaliteit beschikbaar komt. Gaat een medewerker uit dienst, dan kan een apparaat ook weer gewist worden. Desnoods op afstand via oplossingen als Pulsway.

Meer weten? Laat het ons weten en neem contact met ons op.
 

Meer nieuws van thursday, 04 may 2017:

Hoe beveilig je je bedrijfsdata?

Wij geven hier 7 tips om uw zakelijke data veilig te houden en om diefstal, verlies, en misbruik te voorkomen.   In ieder bedrijf wordt gewerkt met grote hoeveelheden data. Deze kostbare bedrijfsgegevens kun je niet in een grote kluis opbergen om ze tegen alle...
Toon meer
Meest verkocht
Top 3 laptops
Top 3 software
Uw mening telt
Onze huidige waardering:
9.3
Of bel: 038 386 1050
Laptop Plus BV Industrieweg 3F, 8263 AA, Kampen, Netherlands https://www.laptopplus.nl/img/layout/logo.png 038 386 1050