Laptop kopen? Persoonlijke laptops samenstellen & online bestellen | Laptop Plus BV
038 386 1050
Contact

Hardware.info test: HP Pavilion dv7-3090ed

Wolf in schaapskleren?

Nog niet zo lang geleden stelden we een Core i7 laptop van BTO aan je voor, ditmaal is het de beurt aan de HP Pavilion dv7-3090ed. Een notebook met mooie specificaties en een heel beschaafd uiterlijk. Een wolf in schaapskleren?
 

thumb


Als de HP en de BTO naast elkaar legt dan zie je twee uitersten. De BTO is dik en zwaar. De HP is net zo groot als de andere 17 inch consumentennotebooks die we van dit merk kennen. Alleen het typeplaatje maakt duidelijk dat we hier met niet een standaardmodel te maken hebben. Strakke lijnen, gecombineerd met het bijzondere lijnenspel dat verwerkt is in HP-modellen en dat bij iedere nieuwe serie net weer iets anders is. Bijzonder (hoewel van Apple afgekeken) is ook het verlichte logo op de kap. Zo is in ieder geval ook in het donker direct duidelijk wat het merk van je laptop is.

Ook van binnen is het typisch HP-design en ditmaal geheel in zwart uitgevoerd. Het geeft wel een beetje een gevoel van luxe. Dat geldt ook voor het scherm - dat geheel volgens de huidige notebookmode een geheel vormt met de rand. Netjes allemaal. Maar je hebt niet direct het gevoel dat je hier met een dure notebook te maken hebt, dat terwijl het prijskaartje van dit model best fors te noemen is. Wel is hij aanmerkelijk goedkoper dan de BTO die we onlangs aan de tand voelden.

Core i7 720QM

Het zal je niet verbazen dat ook HP gebruikmaakt van de PM55-chipset. Dit is de mobiele versie van de P55-chipset die je kent van de Socket 1156-moederborden. HP heeft voor dit topmodel uit de dv7-reeks gekozen voor een Core i7 720QM-processor die op 1,6 GHz werkt en gebruik kan maken van een 2,8 GHz Turbo. Net als alle Core i7 processors is ook dit model voorzien van vier kernen en zie je er op de desktop maar liefst acht. De processor is namelijk uitgerust met HyperThreading. Deze techniek zorgt er voor dat de vier cores zich voordoen als acht. Het ziet er in ieder geval erg imposant uit.
 

thumb


Het geheugen is 4 GB groot, twee DDR3-1333 modules zijn in het binnenwerk geplaatst en werken samen met de Core i7-processor. De videoafhandeling is in handen van een nVidia GeForce GT230M, misschien niet zo razendsnel als de GTX 260M die we in de BTO aantroffen. Met een score van 6660 3DMarks valt het ons niet eens heel erg tegen. De HP is voorzien van twee harde schijven. Beide afkomstig van Hitachi, en beide 320 GB groot en werkend op 7200 toeren per minuut. Totaal dus 640 GB. Het is prettig dat HP gekozen heeft voor twee snelle 7200 toeren schijven, al zou bij een configuratie als deze het natuurlijk extra aantrekkelijk zijn geweest als een van de twee schijven een SSD was geweest. Gezien de prijs is de keuze van HP begrijpelijk en het is natuurlijk niet onmogelijk om er zelf eentje te plaatsen. Al zul je dan wel eerst recovery dvd's moeten branden, want zoals bij de meeste merkcomputers zijn er ook bij dit luxemodel geen schijfjes meer meegeleverd.

De dv7 is voorzien van een 17,3 inch beeldscherm met een resolutie van 1600x900, de standaardresolutie voor dit formaat. Eigenlijk hadden we wel een wat hogere resolutie verwacht, Full HD had dit model zeker niet misstaan. Hoewel HP ooit een van de voorvechters was van de Blu-ray standaard is dit Core i7 model voorzien van een gewone dvd-brander. De Pavilion biedt de standaard aansluitmogelijkheden. VGA, HDMI, vier keer USB, eSATA, firewire en ook een geheugenkaartlezer evenals een Expresscard slot dat zowel voor 34 als 54 kaartjes geschikt zijn treffen we aan. De enige bijzondere aansluiting is aan de zijkant te vinden, deze is bedoeld voor bepaalde dockingstations van HP.
 

thumb


Zoals bij de meeste merkcomputers heeft ook HP flink wat software toegevoegd. Voor wie van een schone pc houdt is het misschien een crime, maar HP heeft wel een aantal aardige zaken toegevoegd. Zoals de eigen media-afspeelschil: MediaSmart, Corel VideoStudio 12 en de CyberLink DVD Suite.

Prestaties

We hebben weer een flink aantal tests uitgevoerd op de HP. Hieronder vind je een overzicht van een deel van de tests, maar in onze productdatabase kun je de rest bekijken en vergelijken met eerder door ons geteste notebooks.

3DMark06

De grafische kaart van de HP is niet de snelste, maar laat zeker geen slechte indruk achter.
 

graph


PCMark05 - CPU

PCMark05 - CPU wilde niet helemaal lekker draaien op de HP. De prestaties op dit vlak zijn lager dan bij de andere modellen. Onder Cinebench zien we betere prestaties.
 

graph


Cinebench


Onder Cinebench kwam de HP wel op het prestatieniveau dat we van een Core i7 verwachten.
 

graph


Werktijd accu


De werktijd op de accu is niet geweldig, maar voor een notebook van dit kaliber valt het nog mee.
 

graph
 

Conclusie

Op zoek naar een complete notebook met Core i7 en hoef je niet persé de snelste videokaart te hebben? Dan is deze HP een aantrekkelijke keuze, welke verkrijgbaar is vanaf net geen 1350 euro. Leuk is dat HP gekozen heeft voor twee snelle 320 GB schijven, al is de totale capaciteit wel wat weinig juist op het moment dat de 640 GB mobiele schijven goed leverbaar beginnen te worden. Als je hem overweegt, kun je altijd nog een van de schijven vervangen door een SSD. Wel valt op dat onder PCMark de Turbo Mode niet goed tot zijn recht kwam, waardoor we het gevoel hebben dat de processorkoeling wat minder goed geregeld is als bij de BTO die we eerder op de testbank hadden.
 

thumb

Bestel hem voor nog geen € 1335,- hier.

Via: Hardware.info

Meer nieuws van wednesday, 02 december 2009:

XXODD XNI860CU Best Buy GamingNotebook

Tweakers.net Notebook Best Buy Guide: GameNotebook december '09 15,6 Inch Gamenotebook Gamenotebooks hebben het imago groot en log te zijn, maar dat gaat niet op voor de modellen in deze editie van de Notebook Best Buy Guide. We zijn namelijk op zoek gegaan naar notebook...
Toon meer

Hardware.info test: HP Pavilion dv7-3090ed

Wolf in schaapskleren? Nog niet zo lang geleden stelden we een Core i7 laptop van BTO aan je voor, ditmaal is het de beurt aan de HP Pavilion dv7-3090ed. Een notebook met mooie specificaties en een heel beschaafd uiterlijk. Een wolf in schaapskleren?   Als de HP...
Toon meer
Meest verkocht
Top 3 laptops
Top 3 software
Uw mening telt
Onze huidige waardering:
9.3
Of bel: 038 386 1050
Laptop Plus BV Industrieweg 3F, 8263 AA, Kampen, Netherlands https://www.laptopplus.nl/img/layout/logo.png 038 386 1050