Laptop kopen? Persoonlijke laptops samenstellen & online bestellen | Laptop Plus BV
038 386 1050
Contact

BTO X.Book 17F31A Quad - Hardware.info test

Slim compromis?

Wie een notebook wil kopen moet keuzes maken: groot en krachtig of klein en compact. Ook snelheid en accuduur staan op gespannen voet met elkaar. Voor dat dilemma heeft BTO een mogelijke oplossing, in de vorm van de BTO X.Book 17F31A Quad.

Welke gaat het worden: dat handige kleine modelletje dat eenvoudig mee te nemen is en een lekker laag gewicht heeft of toch maar zo'n snelle die helaas ook qua gewicht niet onderdoet voor een desktop? Een ander nadeel van desktop vervangende notebooks is een immer tegenvallende batterijduur: minder dan een uur is geen uitzondering wanneer we onze zware accuduur test uitvoeren - equivalent aan zo'n anderhalf uur normaal gebruik, het houdt niet over. BTO neemt met dit model in ieder geval dat beletsel van een snelle laptop weg. Zoals de naam al doet vermoeden is het een flink uit de kluiten gewassen notebook, met een beeldscherm dat een doorsnede heeft van 17 inch met een resolutie van 1440x900 pixels. Het gewicht van 3,55 kilo is niet het laagste dat we de afgelopen tijd in de productdatabase van Hardware.Info hebben ingevoerd, maar daar staan dan ook  prima specificaties tegenover. Voor een 17 inch model valt het nog best mee, al zal je hier niet snel een hele dag mee willen rondlopen.

thumb

De BTO 17F31A Quad met Intel GM45 én nVidia GT130M

Zoals we van BTO vaker zien is ook dit model voorzien van bovengemiddeld rappe onderdelen. Een Intel Core 2 Quad Q9000 processor zorgt voor de prestaties en die wordt voor deze gelegenheid gecombineerd met een Intel chipset uit de 45-serie. Deze GM45 werkt opvallend genoeg samen met een nVidia GeForce GT130M. Deze combinatie van een GM45 en een losse grafische chip komt niet vaak voor. De GM45 is immers de chipset van Intel die al is voorzien van een ingebouwde grafische chip; zijn broertje de PM45 beschikt daar niet over en deze treffen we dan ook meestal aan in notebooks met een losse grafische chip. In dit geval is gekozen voor de GM45 omdat dit BTO de mogelijkheid biedt om te schakelen tussen de grafische chip van de chipset en de losse nVidia chip.

Hierdoor heb je dus de mogelijkheid om - als je rustig aan de slag bent met toepassingen die weinig van de grafische kaart eisen - gebruik te maken van de Intel chip, terwijl als je even iets meer kracht nodig hebt (bijvoorbeeld om een game te spelen) je met een druk op de knop over meer grafische kracht kunt beschikken. Om je een idee te geven, maken we even een korte vergelijking. De Intel chip biedt 1027 punten in 3DMark06, terwijl de nVidia kaart goed is voor 6498 punten. Een flink verschil, dat zich opvallend genoeg niet helemaal uitbetaalt in accuduur. Wanneer we de notebook testen in actief gebruik (PCMark 05 loop) is de accu namelijk na ongeveer 2 uur leeg bij gebruik van de Intel chip. Het gebruik van de grafische chip van nVidia 'kost' een ruim kwartier, want na een uur en 44 minuten moeten we het stopcontact weer opzoeken om de accu te laden. Bij rustig gebruik zal de accuduur derhalve een verschil geven van ongeveer een half uur - dat valt ons tegen. Desalniettemin kan onze duurtest vertaald worden naar een batterijduur van 3,5 tot 4 uur en dat is voor een notebook met deze specificaties bovengemiddeld lang.
 

thumb

De strakke vormgeving van de BTO 17F31A Quad.

thumb

 

Prestaties

Om een indruk te geven van de prestaties van dit fraaie notebook van BTO, hebben we deze vergeleken met een aantal recent geteste modellen met een vergelijkbare schermresolutie en een aparte grafische chip.

graph
De prestaties van de nVidia GT130M zijn fors hoger dan die van de andere modellen.

graph
Ook de PC Mark05 CPU score laat zien dat deze quad-core, voor een notebook een behoorlijke krachtpatser is.

graph
Niet de langste accuduur, maar zeker ook niet de slechtste.


Conclusie

Een bijzondere notebook is het zeker: de BTO 17F31A Quad. Voorzien van een schakelbare videokaart en de mogelijkheid om twee harde schijven te plaatsen. Dankzij deze mogelijkheden kan dit een erg aantrekkelijke notebook zijn - zeker als je bijvoorbeeld een SSD en een harde schijf wilt combineren in één notebook.

De BTO X.Book 17F31A Quad is verkrijgbaar vanaf € 1019 exclusief besturingssysteem.

Bron:
Hardware.info

 

 

Meer nieuws van friday, 06 november 2009:

BTO X.Book 17F31A Quad - Hardware.info test

Slim compromis? Wie een notebook wil kopen moet keuzes maken: groot en krachtig of klein en compact. Ook snelheid en accuduur staan op gespannen voet met elkaar. Voor dat dilemma heeft BTO een mogelijke oplossing, in de vorm van de BTO X.Book 17F31A Quad. Welke gaat het wor...
Toon meer

Draadloos muziek afspelen via je notebook

Als je een flinke muziekbibliotheek op je computer op laptop bewaart, kun je met het nieuwe Wave SoundLink systeem van Bose de muziek uit die collectie op elke gewenste plek in huis beluisteren.   Bose SoundLink wireless music system Bose maakt het met het nieuw...
Toon meer
Meest verkocht
Top 3 laptops
Top 3 software
Uw mening telt
Onze huidige waardering:
9.3
Of bel: 038 386 1050
Laptop Plus BV Industrieweg 3F, 8263 AA, Kampen, Netherlands https://www.laptopplus.nl/img/layout/logo.png 038 386 1050